Knjižničarji: izumirajoča vrsta ali novodobni IKT strokovnjaki?

torek, 30. november 2010

Adventni čas

December je poln nakupovalne mrzlice, božičnih in prednovoletnih zabav, okraševanja domov, prometnih zamaškov zaradi snega in ljudi, ki se vračajo domov za praznike.

Čas adventa označuje obdobje štirih tednov pred božičem. Začne se s prvo adventno nedeljo štiri tedne pred božičem, ko prižgemo prvo izmed štirih svečk na adventnem venčku.

Cerkvena liturgija čas adventa označuje kot čas prihoda Jezusa Kristusa – obdobje, v katerem naj kristjani poskusijo najti možnost za pripravo na prihod Gospoda, ki prinaša upanje in kesanje. Krščanstvo poudarja, da je namen adventa trojen, in sicer naj bi se spominjali preteklosti, živeli v sedanjosti ter se pripravljali na prihodnost.

Verni ali neverni – čas adventa lahko v vsakem primeru izkoristimo za poglobitev vase, za umiritev, za pripravo na božični čas, pripravo na zaključek koledarskega leta, o tem kaj si želimo v prihodnosti, kaj smo za to pripravljeni narediti, pa tudi o tem, kaj smo v zadnjem obdobju doživeli, dosegli, kaj nas je krepilo in kaj šibilo, kaj smo dobrega naredili, kaj bi ponovili in česa bi se najraje znebili.

Namesto da popustimo praznični mrzlici, se prerivamo po nakupovalnih središčih, raje poskusimo poiskati več časa, ki ga preživimo skupaj s svojimi najdražjimi.

Skuhajmo si čaj, odigrajmo kako družabno igro, berimo si, predvsem pa se pogovarjajmo.
Se sploh še znamo pogovarjati? Ali samo še drvimo od ene dejavnosti do druge, morebitni vmesni prosti čas pa preživimo vsak zase za vrati svoje sobe, najverjetneje ob računalniku.

Preveč klišejsko? Premislimo. Pokomentirajte.







1 komentar:

Anonimni pravi ...

obviously like your web-site however you have to test the spelling on several of your posts.
Many of them are rife with spelling problems and I find it
very bothersome to tell the truth nevertheless I will surely come again again.


Have a look at my website: swiftpaydayloansonline.co.uk